Zwevegem
Transfo site - duiktank
Architect: Luk Derycke

Van oliereservoir tot duiktank

 
Van oliereservoir tot duiktank
De bestaande stookolie tank heeft een diameter van 28m en een hoogte van 17m. De duiktank zelf heeft een diameter van 20m en is 15m diep. De duiktank zal een ideale omgeving creëren voor beginnende duikers om toch al eens op een redelijke diepte te duiken in een veilige, beschermde omgeving. Vooraleer ze in open water op zo'n diepte gaan duiken.
 
De duiktank zelf staat excentrisch ten opzichte van stalen tankwand. De verdiepingen van het gebouw bevinden zich naast de duiktank. Vanuit de inkom en vanuit de cafetaria is het mogelijk om via ramen binnen te kijken in de duiktank.

De betonnen wand van de duiktank heeft een dikte van 50cm. De stalen wand van de het oorspronkelijke oliereservoir heeft enkel een esthetische functie en maakt geen deel uit van
de dragende constructie.
 
 
Vooraleer er met de afbraakwerken werd gestart, moest de bestaande stalen wand eerst gefundeerd worden om te voorkomen dat deze wand tijdens de uitgravingen in de grond zou zakken. Deze fundering bestond uit een paalfundering. De palen werden juist naast de stalen wand in de grond geboord en eenmaal de boorkop onder de stalen rand was, werd er iets schuin geboord, zodat de paal uiteindelijk onder de bestaande stalen wand werd gevormd.
 
Vervolgens werd alles uitgegraven uit de tot ongeveer 2m onder het oorspronkelijke maaiveld. Deze uitgravingen moesten laagsgewijs en gelijkmatig rondom rond de palenwand worden uitgevoerd om te voorkomen dat de palenwand onder verschillende belastingen zou komen te staan.

Na de uitgravingen werd er een algemene funderingsplaat gestort en vervolgens een voorzetwand voor de palenwand.
 
 
De dragende constructie bestaat grotendeels uit gewapend beton. Al het schrijnwerk binnen dit project is in hout en de bestaande stalen wand wordt gebruikt als gevelbekleding. Boven de verdiepingen is er een plat dak en boven de duiktank is er een
luchtkussendak.
 
Uitgevoerde bouwwerken:
- Funderingen, grondwerken, riolering
- Ruwbouwwerken
- Staalstructuur
- Schrijnwerk
- Dakwerken
- Afwerking

3.289.759

Bedrag der werken (excl. BTW)

2015

Datum oplevering

3

Group Monument bedrijven