Brussel
Koninklijke Bibliotheek van België
Arch. Pire & Goots (Brussel)

 
In opdracht voor de Koninklijke Bibliotheek van België werd in  april 2017  aangevangen met de renovatie van de leeszaal van kranten en hedendaagse Media.

De originele leeszaal van eind jaren '60 werd volledig gesloopt, alsook werd de bestaande staalstructuur in de zaal tot op de grond afgebroken. Na het strippen van de zaal werd de nieuwe staalstructuur ingemeten, welke de basis vormt voor de ellipsvormige mezzanine.
De borstwering van deze mezzanine wordt gevormd door op maat gemaakte boekenkasten die de  glooiing van de ellips volgen. Dit concept wordt verderdoorgetrokken in de gebogen kasten op hete gelijkvloers en de grote centrale ovale leestafel in het midden van de zaal.


De blikvanger in zonder twijfel de 6 meter hoge totem bekleed met diverse voorpagina's van kranten verspreid over meerdere decennia. De nieuwe leeszaal heeft 190 zitplaatsen en bezit een lift, zodat ook rolstoelgebruikers toegang krijgen tot de hoger gelegen mezzanine. 
De nieuwe lichte leezaal geeft onderdak aan meer dan 2000 Belgische en 500 buitenlandse krantenartikels, gaande van 1800 tot vandaag. Ook de gedigitaliseerde kranten zijn toegankelijk via de toegang BelgicaPress.

december 2017

Uitvoeringstermijn

619.019,06 EURO

Bedrag der werken

5

Group Monument bedrijven