Laken
Grafgalerijen kerkhof
Architect: Origin

Restauratiewerken

 
Restauratiewerken
Het kerkhof van Laken is het oudste kerkhof te Brussel en het laatste kerkhof in gebruik rondom een kerk. Een deel van het kerkhof is beschermd als site sinds 14 januari 1999.
 
Het project van de grafgalerijen werd ontwikkeld door de schepen van openbare werken, Emile Bockstael, als gevolg aan een tekort aan ruimte in het kerkhof.

De bouw is gestart in 1876 en de laatste bouwfase heeft plaats gehad in 1935. Het principe was om de lichamen onder te brengen in afzonderlijke hermetisch afgesloten nissen om geuren te vermijden. Het oudste deel van de galerijen, met inbegrip van de bovengrondse monumenten die ermee verbonden zijn, werd als monument beschermd sinds 6 februari 1997.
 
 
De galerijen bestaan uit 4061 nissen voor individuele doodskisten en verschillende grote uitzonderlijke grafkelders voor de “grote families” uit het Brusselse zoals Bockstael,Poelaert, Van Volxem,… 
 
De bouwwijzen zijn erg gevarieerd : structuren in bakstenen metselwerk, structuren in gewapend beton, metalen profielen, bekleding in imitatie natuursteen, bekleding in natuursteen,… De ondergrondse nissen zijn verbonden met bovengrondse monumenten. Er zijn verschillende types van grafmonumenten boven op de galerijen : Een monument dat een kolom nissen opneemt ,d.w.z. vijf cellen, een monument dat twee colonnes opneemt, dus tien nissen of grote grafkelders die verbonden zijn aan belangrijkere monumenten, gaande tot 21 cellen (zoals de grafkelder van Vaxelaire).
 
 
De belangrijkste oorzaak voor de degradatie van de constructie die de stabiliteit in gevaar brengt en schade veroorzaakt aan de beeldhouwwerken en grafstenen is waterinfiltratie.

4.587.520

Bedrag der werken (excl. BTW)

2016

Einde werken

4

Group Monument bedrijven