
Op 14 december 2018 reikte de GVSALM haar tweede Gentse Monumentenprijs uit.
Na de succesvolle eerste editie in 2015 werd dit najaar de tweede Gentse Monumentenprijs georganiseerd. Met deze driejaarlijkse prijs wil de Gentse Vereniging voor Stad, Archeologie, Landschap en Monument (GVSALM) geslaagde renovaties, restauraties, herbestemmingen of de herinrichting van een historische tuin, park of plein, bekronen. Zowel een vakjury als een publieksjury koos een winnaar in de categorie ‘eigendommen van particuliere of private rechtspersonen’ aan wie een prijs van 1000 euro werd geschonken. Ook in de categorie ‘openbare besturen of publieke rechtspersonen’ kozen de jury’s laureaten die een eervolle vermelding kregen.
Op 30 november 2018 kwam de vakjury bij elkaar en werden er twintig projecten voorgesteld die eerder geselecteerd werden door de Dienst Monumentenzorg van de stad Gent. Deze jury bestond uit leden van de Raad van Bestuur van de GVSALM, uitgebreid met externe leden uit verschillende stedelijke diensten onroerend erfgoed in Vlaanderen. Op 14 december 2018 volgde de publieksjury en de prijsuitreiking in het Sint-Baafshuis, een van de winnaars van de monumentenprijs 2015. GVSALM-leden, bouwheren en ontwerpers verzamelden er om hun stem uit te brengen maar vooral ook om de bekendmaking van de winnaars mee te maken.
Net zoals in 2015 bleek de publieksjury dezelfde goede smaak te hebben als de vakjury: beide jury’s kozen dezelfde winnaar en eerste opvolger in de categorie eigendommen van particuliere of private rechtspersonen én in de categorie openbare besturen of publieke rechtspersonen.
In de categorie openbare besturen of publieke rechtspersonen blijken zowel de eerste als de tweede plaats mooie referenties van Monument Vandekerckhove.
WINNAAR in de categorie openbare besturen of publieke rechtspersonen: Jozef Plateaustraat 22 fase 3, 4 en 5 (UGent, Arch & Teco) – vakjury en publieksjury
In de categorie openbare besturen of publieke rechtspersonen bekroonden de jury’s Jozef Plateaustraat 22 (fase 3, 4 en 5) van de UGent met architect Arch & Teco als winnaar: een complex dossier met een allesomvattende restauratie waarbij telkens een hoge detailleringsgraad werd nagestreefd.
Er werden verschillende oude tekeningen onderzocht, kleurenonderzoek en een proefrestauratie uitgevoerd als deel van het grondige vooronderzoek. Niet elk onderdeel van de proefrestauratie had meteen het gewenste effect waardoor er voortdurend verder gezocht werd naar de juiste technieken en nieuwe oplossingen. Tijdens de restauratie werd er gestreefd naar het maximaal behoud van originele materialen zoals het schrijnwerk en werden de originele afwerkingen, waaronder de marmerimitaties op de muren en de houtimitatie op de binnendeuren, teruggebracht. Bijzonder is de vernieuwde binnenkoer die er voorheen verwaarloosd en vervuild bij lag. Dankzij de overdekking met een glazen koepel doet de koer nu dienst als leeszaal en multifunctionele ruimte als uitbreiding van de bibliotheek Letteren en Wijsbegeerte.
TWEEDE PLAATS in de categorie openbare besturen of publieke rechtspersonen: Graslei 14 (North Sea Port, Callebaut-Architecten) – vakjury en publieksjury
Graslei 14, beter bekend als het Gildehuis van de Vrije Schippers, volgde op de tweede plaats. Tijdens de restauratie stond het waarborgen van de authenticiteit van het pand en het kiezen voor duurzame ingrepen centraal. Zo werden de kalkzandstenen van de gevel minimaal vervangen door nieuwe exemplaren, maar wel bijgewerkt met restauratiemortel of invullingen met bouchons. Er werden loodslabben aangebracht op de dorpels om een verdere degradatie van de natuursteen tegen te gaan en een maximaal behoud te garanderen. Het behoud van het schrijnwerk met glas-in-lood en de binnenluiken werd mogelijk gemaakt door voorzetramen te plaatsen en te integreren in een grotere volledige wandafwerking waarmee ook de verwarmingselementen werden weggewerkt. Bij deze restauratie werd tevens een hoge graad van detaillering nagestreefd, bijvoorbeeld bij de reconstructie van de bijzonder gedetailleerde stenen ornamenten van de voorgevel. Historische bronnen en de zeer uitgebreid verrichte vooronderzoeken waren ook hier richtinggevend.
De soms zware ingrepen, zoals het plaatsen van een lift en het verdiepen van de kelderverdieping in functie van de herbestemming, werden steeds nauwgezet afgewogen tegenover de erfgoedwaarden en –elementen van het pand. Met deze restauratie werd dan ook niet alleen het verhaal en de historiek van het pand eer aan gedaan, maar wordt het schippershuis ook deels toegankelijk gemaakt voor het grote publiek.
BRON : www.gvsalm.be