Dat Wervik in de tijd van Romeinen al een bruisende stad was, weten we al langer. De vondst van 4 pottenbakkersovens op een werf in de Duivenstraat bewijst dat nu nog maar eens. “Wervik was niet zomaar een Romeins tentenkampje.”
Zo'n tweeduizend jaar geleden liepen ze in Wervik nog rond in een toga en werd er Latijn gesproken. De stad heette toen nog Viroviacum en werd bewoond door Galloromeinen. De Tabaksstad is een van de oudste Romeinse nederzettingen in ons land. Dat bewezen ook opmerkelijke archeologische vondsten op het Sint-Maartensplein, aan de Pionier en op Steenakker.
Maar er is nog meer bewijs.
In de Duivenstraat - waar vroeger onder andere de gebouwen van het Volksbelang stonden - werden namelijk vier pottenbakkersovens opgegraven. “Uniek in Vlaanderen”, zegt Steven Masil, cultuurbeleidscoördinator van de stad Wervik. “Niet de ovens zelf, maar het feit dat er vier in een straal van minder dan twintig meter gevonden werden is opmerkelijk. Dit had niemand verwacht.”
Aardewerk
Er werden ook middeleeuws materiaal opgegraven en heel wat aardewerk gevonden. Die ontdekking zorgt voor heel wat opwinding. “Het is niet de grootste vondst en lag in het verlengde van wat we al wisten. Het toont wel nog maar eens dat Wervik niet zomaar een Romeins tentenkamp was, maar een echte nederzetting waar er dagelijks leven was”, vertelt Masil.
Vooral de vier pottenbakkersovens wijzen op de aanwezigheid van ambacht. Monument Vandekerckhove bekijkt nu of ze alle vier van dezelfde periode dateren. “Als dat het geval is, kunnen we toch spreken van een klein fabriekje. Er zijn ook structuren van een loods gevonden. Er werden dus op grote schaal potten gebakken. Het gaat hier niet om een amateur die wat potjes fabriceerde in zijn hof”, glimlacht cultuurbeleidscoördinator.
3D-model
Romeinofielen zijn er echter aan voor de moeite. De ovens bezichtigen zal namelijk moeilijk zijn. Ze zullen namelijk niet bewaard worden en binnenkort worden er 32 appartementen op neergepoot. De opgravingen gebeurden namelijk in het kader van de bouw van residentie 't Gildenhof. “De stenen zijn ook zodanig broos dat als we er eentje weghalen de hele constructie ineenvalt. De archeologen maakten wel een 3D-model en namen foto's om alles zo goed mogelijk te reconstrueren. Zo raakt niet alles verloren”, aldus Masil.
Het veldwerk mag dan achter de rug zijn, de archeologen hebben nog heel wat werk voor de boeg. Nog tot begin 2018 zullen ze onder andere de leeftijd van de vondsten achterhalen via koolstofdatering.
Door Joerie Dewagenaere en Thijs Pattyn
BRON : HET NIEUWSBLAD 31 juli 2017
Een van de vier pottebakkersovens die gevonden werden. © RR

Archeologen gingen weken minutieus aan het werk om de restanten uit de Romeinse Tijd bloot te leggen.© RR
Inzetfoto : Naast de ovens werden ook fragmenten van munten en aardewerk gevonden.© RR