
Bron:
Bouwkundig erfgoed - De Bouwkroniek 24 februari 2017
De eerste fase van de restauratiewerken aan de Sint-Michielskerk in Leuven begon vorig jaar (zie Bouwkroniek van 10 juni 2016 blz. 38, 39 en 40). Deze werken omvatten de stabilisering van de kolommen in de kerk, het herstel van de trappenpartij en een inspectie van de voorgevel. De Leuvense schepen van Monumentenzorg Dirk Vansina meldt dat de werkzaamheden goed opschieten: tegen eind februari zal de gevel opnieuw in zijn volledige pracht te bewonderen zijn, zonder stellingen.
De stabilisering van de kolommen in de kerk is achter de rug. Dit was nodig omdat de draagkracht van de kolommen te beperkt was voor het zware gewicht van de gewelven waardoor er barsten optraden.De kolommen werden geïnjecteerd met een groutspecie en verstevigd met wapeningsijzers waardoor ze hun stevigheid hebben herwonnen. Ook de trappenpartij van de kerk aan de Naamsestraat is volledig hersteld. De treden werden gedemonteerd, waarna de onderliggende draagstructuur in baksteen hersteld werd. Na het terugplaatsen van de natuurstenen treden werden de open voegen dichtgemaakt en werden treden waarvan de blauwe steen stuk was, vervangen. Bij een inspectie van de barokke voorgevel bleek dat twee grote vazen die de voorgevel sieren niet meer stabiel stonden. De vazen zijn aan de gevel bevestigd met metalen ankers die aan het roesten waren en die dus dringend behandeld moesten worden. Bovendien was de ruimte tussen de ankers en de natuursteen niet gevuld met mortel zoals het hoort waardoor de natuursteen los over het anker stond. Ook de natuursteen van de vazen zelf vertoonde barsten.
Eén vaas kon zelfs met de hand bewogen worden. Er is dan ook meteen ingegrepen. De vazen werden gedemonteerd tot op hun stabiele niveau. De smeedijzeren ankers werden ontroest en behandeld waarna de natuursteen er weer rond bevestigd kon worden. Waar nodig werd de natuursteen hersteld. Er werd voor gezorgd dat de openingen tussen het anker en de natuursteen volledig met mortel gevuld werden. De werken worden uitgevoerd en begeleid door aannemer Monument Renovation Technics (MRT nv), behorend tot Group Monument, architectenbureau Arter en ingenieurs- en studiebureau Triconsult. De veiligheidscoördinatie van het project is in handen van studiebureau Macobo.